10 tips voor de drukke december maand met (kleine) kinderen

Eerlijk is eerlijk: we kunnen december zo druk maken als we zelf willen : ). Maar de ervaring leert, inmiddels aangekomen bij het derde kind, dat het toch altijd weer drukker en voller is dan ik in werkelijkheid wil. Gelukkig heb ik inmiddels wel een soort structuur voor onszelf in kunnen bouwen. Hieronder deel ik 10 tips. Misschien kan je er wat mee!

Fijne feestdagen!

  1. December kalender. Maak samen met je kind een aftel kalender tot en met kerstmis. Schrijf op deze kalender alle leuke en wellicht spannende dingen die gaan gebeuren in de maand december. Pakjes avond, schoen zetten. Maar ook kerstdiner, wanneer hij / zij zijn mooiue kleren aan mag. E natuurlijk de dag dat ze werkelijk vakantie hebben. Laat ze op elke dag een sticker plakken als het zover is. Ook voor de oudere kinderen is dit soms nog behulpzaam. Maak hem dan wat stoerder en wellicht praktischer. Wij hebben thuis een deur met krijtbord verf geverfd. Hier kan je makkelijk een hokjes kalender op krijten.
  2. Structuur. Zorg ervoor dat de maand december zoveel mogelijk loopt zoals alle andere maanden. Blijf gezond en gevarieerd eten (naast al het feest snoep…), hou de standaard bedtijden aan, ook in het weekend. Plan de logeer partijtjes en andere leuke (drukke) dingen even niet in deze maand. Door rust en regelmaat thuis te houden, kan je kind de drukte op school en buitenshuis vaak ook beter aan.
  3. Versieren. Sint is het land nog niet uit, of de kerstboom staat alweer in huis. Dat is helemaal niet nodig! Plan even wat tijd ertussen. Neem de tijd voor alles. Ruim je huis weer op van alle Sint spullen en laat het even ‘leeg’ voordat alle kerstspullen er weer in komen. Ga dan samen als een soort ritueel op een gepland moment de kerstspullen weer tevoorschijn halen. Laat de kinderen meehelpen met versieren en luister ook naar hun kerstkeuze. Tuurlijk, een helemaal witte kerstboom is heel stijlvol, maar je kind gaat waarschijnlijk voor (veel) kleur. Dilemma! Denk hier van te voeren over na hoe je dit wil. Misschien kan je een kersthoekje in zijn/haar eigen kamer maken, of twee hoekjes in de woonkamer zelf.
  4. (mid)Dag alleen met je kind. Plan wat vaker een (mid)dagje alleen met je kind. En doe dan vooral niet TE veel. Lees samen een boek, ga een spelletje doen. Spreek ook met je kind af dat het deze weken een of twee dagen niet met een vriendje of vriendinnetje speelt. Maar alleen naar huis komt. Hij/zij kan dan weer even ‘op adem’ komen. Als je het leuk vindt, doe dan samen wat yoga oefeningen of een mindfulness oefening.
  5. Bereid je kind voor. Wil je graag dat je kind goed voor de dag komt op kerstdiner, zorg dan dat zijn/haar kerstoutfit al op tijd klaar is. Zoek het samen met je kind twee weken van te voren uit; past alles nog, of moet je wat nieuws aanschaffen? Zorg dat je kind ook een stem heeft in datgene wat hij/zij aan heeft. Als hij/zij zich daar lekker in voelt is dat belangrijker, dan die prachtige glitter maillot, die eigenlijk helemaal niet lekker zit. Vaak moet je als ouder iets klaarmaken voor het kerstdiner. Hou dit overzichtelijk. Maak iets makkelijks klaar, wat je van te voren klaar kan maken en wat je makkelijk mee kan nemen. Zo voorkom je ‘allerlaatste moment’ stress. Vertel je kind wat je klaar gaat maken en indien mogelijk, betrek hem/haar bij het klaarmaken.
  6. Pyjama dag. Af en toe helemaal niks is niet allen zalig voor je kind, maar ook voor jezelf. Las af en toe een pyjama dagje of middagje in. En spreek met jezelf af dat je deze dag helemaal NIKS moet. Kijk een filmpje, bak koekjes, ga lekker op de bank onder een dekentje samen liggen. Eet je avondeten op een picknick kleedje voor de televisie, ga uitgebreid in bad…
  7. Maak keuzes voor je kind. Als het aan de omgeving ligt kan je naar wel 3 intochten van de Sint en hem ook nog een handje geven in een of andere winkel. Voor kerst geldt hetzelfde: er zijn zoveel activiteiten waar je heen kunt in deze maand. Maar maak keuzes voor je kind (en voor jezelf). Dit geldt ook voor het vieren van pakjes avond en voor de kerstdiners. Loop niet 2 opa’s en oma’s, je werk en ook nog bij je buren alle pakjes avonden af. Maar maak per jaar een keuze. Dit jaar hier en volgend jaar daar.
  8. Luister en kijk extra goed naar je kind. Wil je kind geen ‘nette’ kleren aan naar het kerstdiner, of wil het geen sinterklaas muts op, luister daar dan naar. Het is de bedoeling dat dit feestdagen zijn, ook voor je kind. Vaak kan je kind heel goed de grens aangeven.
  9. Naar buiten. Ga in deze tijd extra veel naar buiten. Ondanks dat we de neiging hebben om lekker warm binnen te blijven is buiten zijn en buitenlicht heel belangrijk in deze tijd van het jaar. Je hoeft echt niet perse naar een bos of naar een strand, een ommetje door de wijk is ook al fijn. Klusjes! Laat ze balderen harken in de tuin, de auto wassen of brood halen bij de bakker. Of stuur ze erop uit om takjes te zoeken voor een kerststukje. Zet een speurtocht voor elkaar uit.
  10. Vakantie. En dan is het eindelijk vakantie! Zorg ook dat dit een vakantie is, in de vorm van rust. Plan niet te veel, ga niet te veel weg van huis. Blijf lekker thuis en maak het knus en gezellig met kleine dingen. Less is more, vergeet dat niet. Wat zijn jouw fijnste vakantie herinneringen van vroeger? Geef je kind de rust, de liefde en de ruimte. Dat is zoveel waard! Hou in de vakanties ook zoveel mogelijk de ritmes van de kinderen aan. Zeker jongere kinderen kunnen vaak nog helemaal niet uitslapen, maar ze hebben hun slaap vaak wel nodig. Laat ze in de vakantie hooguit een half uurtje later naar bed gaan. Blijf op tijd eten en hou het gezond. Klinkt allemaal heel saai, maar vergeet niet dat je kind het beste functioneert bij ritme en duidelijkheid. Zeker de kleinere kinderen.
Spring naar toolbar