Achter liefde zit ook heel veel kracht.

“Achter liefde zit ook heel veel kracht. Het is aan jou hoe je die kracht gebruikt.”

Dat is de zin die na gonst in mijn systeem.

Zaterdagochtend. Twaalf vrouwen zitten in een kring in een statig, wit gebouw in Den Haag. Ik ben een van die 12 vrouwen. Thuis wordt er gehockeyd, huiswerk gemaakt en opgepast door oma. Alweer enige tijd geleden heb ik me opgegeven. Ik wilde eigenlijk al eerder, naar een eerdere keer, een eerdere datum. Maar het lot besloot dat ik er vandaag zit, en niet al eerder. Allemaal hele legitieme redenen dat ik niet eerder kon of ben gekomen; vakantie, begrafenis oom, uitstellen…

Nog wat onwennig kijk ik om me heen. Ik heb haast, merk ik. Of haast…meer de alom bekende onrust aan het begin van zo’n dag. Ik nip nog een slok van mijn thee en glimlach even naar mijn buurvrouw rechts van mij.

Het voorstel rondje met het ‘waarom’ voor jou van vandaag is van start gegaan. Als je voelt dat het jouw moment is mag je die pakken. Zes vrouwen verder is het mijn moment. Eigenlijk al bij 5, maar er is een andere vrouw die haar moment steviger pakt.

Net als alle andere vrouwen krijg ik 2 minuten holding space. Mijn onrust verdwijnt. Ik praat tegen niemand in het bijzonder. Ik hoor de klanken uit mij komen. Ik laat mijn verhaal uit mijn systeem komen. Voorzichtig en kwetsbaar omschreven met woorden. Ik wil eigenlijk geen woorden meer. Ik wil voelen. Maar ik wil ook weten. En bovenal wil ik vooruit, ik wil gaan. Maar toch blijf ik in die cirkel zitten, letterlijk en figuurlijk.

In tegenstelling tot veel vrouwen hier in de cirkel, is mijn band met haar goed. Warm, begripvol. Ondersteunend. Liefdevol. Maar ook wel veel, vol. Ze is er altijd. Echt altijd. En dat geeft rust, wijsheid en mogelijkheden. Maar het neemt ook ruimte, vrijheid. Het geeft twijfel, soms, irritatie. Wat ik vandaag wil? Ik wil zelf.

En nu?

Nu kijk ik met een diepe buiging terug op deze dag. Een dag vol-ledigheid. Voor mij ook zeker een dag van ont-moeten. Niet fixen. Herkenning. LOSLATEN met hoofdletters. Ik krijg weer kippenvel als ik de ontlading voel, die ik die dag gevoeld heb. Die mijn hele lijn gevoeld heeft.

Een zachte en stromende liefde, als een rivier.

Verbinding en elkaar echt zien.

Het is zwaar, maar heb vertrouwen.

Soms mag je de liefde ook gewoon even voor jezelf houden.

Ga maar.

Je bent vrij.

Lieve, krachtige en wijze vrouwen in de lijn voor mij en inmiddels ook na mij. Ik zie jullie. Ik voel jullie. Ons systeem.

Lieve mama. Lieve moeder. Dank dat je mij het leven hebt gegeven. Dank dat je mij je liefde geeft. Je wijsheid. Voor altijd.

Ik hoor hier. Thuis. Zijn. Wij.

fullsizerender

Mama Hilda, oma Grietje, oudste dochter Julie en ik. Schagen, 24 december 2002. 

 

Meer weten over familiesystemen en opstellingswerk?

Neem contact met mij op.

Contact

Wil jij ook de moeder dochter relatie nader bekijken?

Dag workshop vrouwenlijn, Moeder-dochter relatie.

Jet Centeno.

Workshop Vrouwenlijn – Moeder Dochterrelatie

 

 

 

 

 

Spring naar toolbar