Mindful kijken

Mindful kijken; Het zit er in, in mijn training Mindfulness. Vaak en veel dingen doen we op de automatische piloot. Op zich niks mis mee. Kijk naar je ademhaling. Gaat eigenlijk geheel automatisch. Zou ook wel een beetje vermoeiend zijn als we daar elke keer onze aandacht op moeten richten. Het gebruiken van je spieren tijdens beweging, het slikken, het knipperen met je oogleden, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ook in onze andere activiteiten in het dagelijks leven staat vaak onze automatische piloot aan. Fietsen, de reis naar ons werk of naar school, het boodschappen doen, het ochtendritueel, het eten. En ook hier geldt weer, ga zo maar door.

Onze automatische piloot heeft het maar druk. Gelukkig is er een pauze-knop, een knop ie je even letterlijk en figuurlijk stil laat staan. Om met volle aandacht gericht op die ene bezigheid die bezigheid voort te zetten.

 

De weg naar je werk, gun jezelf eens de tijd om (weer) eens goed om je heen te kijken. Wat valt je op? Wat voel je? zie je iets ‘anders’.

Je kom müsli die je in de ochtend eet, wat zit daar eigenlijk allemaal in? En hoe smaakt het, hoe voelt het in je mond?

Kijk eens met aandacht naar je kinderen. Wat voel je? Wat zie je? Hoor je iets?

En je partner. Luister eens goed naar hem of haar. Voel en ruik.

 

Het lijken allemaal vrij wollige voorbeelden die ik noem, maar kijk eens wat je opvalt. De prachtige klaprozen op weg naar je werk, de lekkere stukjes appel in je müsli, je kind die vol aandacht een boek leest, of de zachte haren van je partner waar je sinds tijden weer eens doorheen woelt.

Ik heb mijn Mindfulness groep afgelopen keer de ‘opdracht’ gegeven om eens mindful om zich heen te kijken. Ik ben net zo goed leraar als leerling in dit leven, dus ook voor mij ligt deze opdracht als uitdaging voor me deze week. En elke keer word ik weer door verwondering ontroerd op het moment dat ik daadwerkelijk met mijn volle aandacht ga ‘kijken’. Deze keer verdiende een prachtige bos bloemen mijn volle aandacht.

Kijk je mee? Soms is de som der delen mooier dan het geheel : )

 

 

IMG_5652 IMG_5650 IMG_5648 IMG_5646 IMG_5642 IMG_5640 IMG_5638 IMG_5636 IMG_5634 IMG_5632 IMG_5630 IMG_5628 IMG_5626 IMG_5624 IMG_5620

Spring naar toolbar