Kerst(boom) gedachte

Wel of geen kerstboom, dat is elk jaar weer de vraag in ons huishouden. Het dilemma wankelt heen en weer tussen ouderwetse gezelligheid en traditie aan de ene kant en liefde voor de natuur en duurzaamheid aan de andere kant.

Eigenlijk een heel raar concept, een versierde dennenboom. En dan ook nog eens een spar, van nature een boom die niet in Nederland voorkomt. Daar is inmiddels een oplossing voor gevonden, de zogenaamde sparren plantage. Speciale plekken waar honderden sparren opgekweekt worden tot volwaard kerstboom. Op zich qua esthetische waarde, niks mis mee. Maar het heeft, zo heb ik mij laten vertellen, weinig natuurwaarde. Het is een vrij monotone omgeving en zowel andere planten als dieren voelen zich hier niet erg thuis. Daarbij komt ook nog eens dat zo’n plantage enorm veel grondwater op schijnt te slorpen. Hmmm, niet ideaal dus. Ook de zogenaamde ‘leen-boompjes’ komen van dit soort plantages. Bomen die je met pot, kluit en al tijdens kerst in je huiskamer laat bezorgen en vervolgens na de kerstperiode weer terug laat planten op de plantage.

IMG_8935

Dan is er ook nog de mogelijkheid om de Nordmann-spar, met name opgekweekt in onze buurlanden, in huis te halen. Grote voordeel dat ze vaak wat robuster zijn en hun naalden langer behouden. Maar als ik dan hoor, dat een Nordmann-spar van zo’n 2 meter hoog, toch al zo’n 10 tot 11 jaar oud is, krijg ik wel een steek in mijn natuur hart.

Maar ook ik ben niet heiliger dan de paus. Ook ik hou van ouderwetse gezelligheid en de geur van (dennen)groen in huis. Het ritueel van het versieren van de boom. De lampjes die in de vroege ochtend al aan gedaan worden. De meest mooie en kleurrijke kerst versierselen. En toch,… en toch krijgen mijn kinderen een andere kerstboom beleving mee.

IMG_8911

Vanaf begin december wordt er buiten een boom opgetuigd met lampjes. Elk jaar is er een andere boom(pje) aan de beurt. En binnen staat al enkele jaren een compleet, idioot volle kerstboom look-a-like. Het ene jaar is het een grote tak uit het bos, het andere jaar een bescheiden heester boompje uit de tuin (in pot), dan weer een in vorm gebogen ijzeren boom, of een houten steigerhoutplanken boom. Ook de getape-te boom vormen op de muur, de in boomvorm gehangen lichtsnoeren en stapels boeken in de vorm van een boom zijn al langsgekomen. En eigenlijk bevalt me dat wel. Lekker creatief omgaan met de kerstboom gedachte.

IMG_8913IMG_8907IMG_8933IMG_8925

En als je dan toch nog die groene ouderwetse kerstboom wil, wat ik echt best kan en wil begrijpen, dan zijn er ook nog de volgende opties:

Woonwaren huis IKEA start in december weer met haar actie ‘kerstboom voor een piek’. De aankoopsom krijg je bijna helemaal terug via een tegoedbon. Het resterende bedrag (1 euro per boom) gaat naar natuurmonumenten en wordt besteed aan onderhoud en bescherming van 12 natuurgebieden verspreid over Nederland. Hmmm, geen gek idee lijkt mij.

Ook kan je een boom zogenaamd adopteren. Voor de kerstdagen wordt hij met kluit en al bij jou thuisbezorgd, je verzorgt hem goed, geeft hem water en liefde en na de kerstdagen wordt hij weer opgehaald en terug geplant in de aarde. Het boompjje komt elk jaar terug, je groeit al het ware met hem mee. Klinkt mooi, of het werkt….geen idee.

Ook kan je je boom met kluit en al weer terugzetten in je eigen tuin. In sommige gevallen werkt het. Toch passen andere bomen beter in de Nederlandse natuur dan de zogenaamde kerstboom. Het volgende las ik in het boekje van natuurmonumenten: “Wil je je boom toch ‘teruggeven’ aan de natuur, dan kan je via natuurmonumenten een boom (laten) planten. Kijk voor meer informatie op www.nm.nl/boomcadeau.”

Wij houden het voorlopig bij de ‘kunst’ boom.

Ik wens jullie allen een hele fijne kersttijd toe!

 

Spring naar toolbar